15 Sep

Film: Werk ohne Autor

Deel dit event
Film: Werk ohne Autor

Een jonge kunstenaar vlucht uit de DDR naar het westen, maar kan niet ontsnappen aan zijn verleden.

De basis voor deze film is het leven van kunstenaar Gerhard Richter, die in 1961 naar het westen vluchtte. We volgen de jonge Kurt Barnert gedurende drie periodes in zijn leven: zijn jonge jaren onder de nazi’s in de jaren dertig, zijn opgroeien in de naoorlogse DDR en zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar na zijn vlucht naar de Duitse Bondsrepubliek.
In zijn jeugd raakt Kurt in kunst geïnteresseerd door zijn tante, die hem naar exposities meeneemt. Als ze doordraait wordt ze als geesteszieke door de nazi’s vermoord. Kurt groeit na de oorlog op tot kunstenaar, die een prominente rol in het socialistische Duitsland krijgt, maar als hij met zijn vrouw naar het westen vlucht worden zijn sociaal-realistische muurschilderingen botweg weg gekalkt. Aan de kunstacademie in Düsseldorf krijgt Kurt de kans om zich opnieuw als kunstenaar te ontwikkelen. Parallel met het leven van de jonge kunstenaar loopt het leven van de man die later zijn schoonvader wordt. Deze Carl Seeband is een opportunist die soepeltjes omschakelt van SS’er tot partij-arts en medische autoriteit in het westen. En ook nog eens verantwoordelijk blijkt te zijn voor het einde van Kurts lievelingstante.
Drie uur lijkt lang, maar dat is het niet als je naar deze film kijkt (genomineerd voor een Oscar); hij boeit van het begin tot het einde!

Regie: Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van de film Das Leben der Anderen (Oscarwinnaar in 2007).

In de hoofdrollen o.a.: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl

Biografie, drama.  Dld, 2018. 188 min.

Hier vindt dit event plaats: