22 Jun

Bezichtigingsdag Stoomhoutzagerij Nahuis

Deel dit event
Bezichtigingsdag Stoomhoutzagerij Nahuis

Tijdens de bezichtigingsdag kunt u kennis maken met de geschiedenis van deze zagerij.

De stoomhoutzagerij dateert van de voorlaatste eeuw en is voortgekomen uit een radmakerij, die reeds in 1850 bestond. Het houtzagen gebeurde in die tijd nog geheel met de hand; het zogenaamde kraanzagen was toen gebruikelijk. De te zagen boom kwam op een soort bok te liggen boven een diepe kuil. Boven de boom was een stellage aangebracht. In de kuil en op de stellage namen werklieden plaats, die met een grof getande zaag de boom tot balken of planken verwerkten. Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd door de aanschaf van een één-cillinder liggende stoommachine, die door de firma Meer (nu Mannesmann) te Mönchengladbach (Duitsland) werd gebouwd. Deze stoommachine, die gebouwd is in 1897, is tot 1977 in bedrijf geweest. Er bestaat naar alle waarschijnlijkheid geen tweede exemplaar van. De stoommachines worden gevoed door een stoomketel met een inhoud van 13.000 liter water. Deze ketel wordt gestookt tot een druk van 13 bar is opgebouwd. Dit opstoken duurt 8 uur!! Naast de stoomhoutzagerij is de, uit 1910 afkomstige houtdroogloods, in ere hersteld. In deze loods staan allerlei machines opgesteld, die tientallen jaren dienst hebben gedaan bij de houtbewerking in de timmerplaatsen. De verzameling die geschonken is door de heer Annevelink uit Winterswijk, bevat o.a. machines voor de machinale bewerking bij het zagen, schaven, draaien en boren. Daarnaast is er een radmakerij aanwezig, waarmee in vroeger tijden de wielen van de boerenwagens werden gemaakt. Dit alles is weer bedrijfsklaar opgesteld en wordt aangedreven via authentieke aandrijfassen en riemen die aan de zoldering zijn bevestigd. Op de eerste verdieping staan honderden handwerktuigen opgesteld, zoals beitels, schaven, boren en profielschaven. Een aantal keren per jaar is het museum voor publiek geopend.

In verband met uitgebreide technische keuringen aan onze stoom installatie zijn er in 2019  bezichtigingsdagen.

Deze zijn op: 22 juni, 13 juli, 3 en 24 augustus, 14 september, 5 en 26 oktober.

Let wel, tijdens de bezichtigingsdagen is de installatie niet onder stoom druk  maar kunnen wel alle onderdelen van de stoomhoutzagerij worden bezocht.

De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 3,- en voor kinderen  tot 12 jaar  € 1,50,-.

Aanmelden is niet nodig, alleen voor groepen boven circa 30 personen raden we aan dit even te laten weten.

In overleg kan er een extra bezichtigingsdag georganiseerd worden. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de groepsgrootte, op aanvraag.